studiu-calitate-somn

Sunt telefoanele responsabile de calitatea somnului?

O multime de studii realizate pana acum au descoperit legatura care exista intre verificarea telefonului inainte de culcare si calitatea somnului. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca verificarea telefonului inainte de somn face ca activitatea noastra cerebrala sa fie mai alerta. De asemenea, timpul petrecut pe social media in decursul serii afecteaza sanatatea noastra mintala prin inducerea lipsei de somn. Un studiu realizat recent, a incercat sa vada cat de adevarata este teoria conform careia stramosii nostri aveau o calitate a somnului mai buna decat cea a oamenilor din prezent, insa, au constatat ca acest lucru nu e adevarat.

Oamenii de stiinta au cerut ca pentru studiul lor sa analizeze trei grupuri de oameni care traiesc inca in triburi si a caror stil de viata este similiar cu cel al oamenilor din era preindustriala, chiar si a celei pre-agricole. Oameni din Tsimane, Bolivia, Hazda din partea de nord a Tanzaniei si Ju/hoansi-San din desertul african Kalahari, au fost de acord sa fie voluntari la acest studiu. Astfel, participantii au fost rugati sa poarte dispozitive si gadget-uri care sa le monitorizeze miscarile, circulatia sanguina, umiditatea dar si temperatura corpului, pentru o anumita perioada de timp. In total, datele colectate au constat in 1165 de zile, timp in care oamenii de stiinta au descoperit ca indivizii din triburi au dormit, in medie, 6,5 ore pe noapte. Ei bine, oamenii din societatea industriala dorm, in medie, mai bine de 7,5 ore pe noapte, fara a include si tulburarile de somn cronice.

Stramosii dormeau mai putin

De asemenea, voluntarii nu mergeau la somn in momentul in care soarele apunea- asa cum se credea anterior- ora de somn nefiind influentata de lumina zilei ci de temperatura. Astfel, este nevoie ca aproape trei ore sa treaca de la apusul soarelui pentru a se ajunge la temperatura optima care declanseaza nevoia de somn.

Cu toate ca acest studiu nu demonstreaza care este legatura dintre lipsa de somn si utilizarea telefonului inainte de somn, totusi, dezaproba teoria conform careia stramosii nostri aveau o calitate a somnului mai buna decat a noastra. Si, cu toate ca dormim mai mult, nivelul de stres este mai ridicat, astfel ca dureaza mai mult pana cand creierul se „reimprospateaza”.

About Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.