anti-fumat

Sunt campaniile anti-fumat eficiente?

Se pare ca celebrul serial animat de comedie, South Park, a avut iar dreptate atunci cand au lansat cel de-al 13-lea episod din sezonul 7- „Butt Out”. In acel episod, acestia s-au adresat catre campaniile anti-fumat dar si cum nu au niciun folos pentru fumatori- acestea sunt facute doar pentru a speria. Cu toate ca oamenii au privit acest episod ca fiind o chestiune destul de amuzanta, South Park a avut dreptate in ceea ce priveste astfel de campanii anti-fumat, demonstrand ca metodele lor de renuntare la fumat pur si simplu nu functioneaza in randul oamenilor cu acest viciu.

In mod ironic, abia recent s-a publicat ca, campaniile anti-fumat, de fapt, au un efect opus fata de cel care il promoveaza. Rebecca Avans- Polce de la The Methodology Center si Bennett Pierce Prevention Research Center, a studiat efectele negative ale campaniilor anti-fumat din ziua de azi. Aceasta a descoperit ca prin afisarea tuturor riscurilor care le implica fumatul, se ajunge la o stare de nervi care descrie fumatorii, decat sa ii sperie- lucru pe care si l-au propus initial.

Campaniile anti-fumat enerveaza fumatorii

Efectul stigmatizarii este acela ca fumatorii au tendinta de a ignora mesajul si isi continua obiceiul lor de dependenta. Dintr-un alt punct de vedere, cercetatoarea a afirmat ca astfel de campanii anti-fumat isi concentreaza atentia mai mult catre demonstrarea efectelor pozitive ale renuntarii la fumat, dar si cat de sanatosi ar putea fi fumatorii daca ar renunta la acest viciu. Problema actuala privind campaniile anti-fumat tine de faptul ca acestea au tendinta de a face fumatorii sa simta ca, de fapt, sunt persoanele rele din cauza faptului ca nu numai ca isi pun propria viata in pericol, dar si pentru ca pun si viata celor din jurul lor in fata unui risc destul de ridicat, mmmkay?

„Consecintele stigmatizarii acestui obicei au variat de la dorinta puternica de a renunta la fumat, la dorinta crescuta de a avea o rezistenta mai crescuta in fata renuntarii la fumat”- sustine Rebecca Evans- Polce. Cu toate ca viitoarele studii vor fi nevoite sa concluzioneze ca, campaniile anti-fumat ar putea face ca fumatorii sa doreasca sa renunte la acest obicei, acestea ar trebui, in primul rand, sa incerce sa fie mai putin ofensive atunci cand isi exprima mesajul- de exemplu, mesajele acestor campanii ar putea include beneficiile renuntarii la fumat.

About Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.