Temperatura aerului ianuarie

Repartitia geografica a temperaturii aerului

Distributia spatiala a temperaturii aerului este influentata de factorii climatogenetici: factorii radiativi si astronomici, factorii dinamici (circulatia generala a atmosferei si curentii oceanici) si de natura suprafetei subiacente active, acvatica sau continentala etc. In cazul suprafetelor continentale, gradul mare de diversitate, impune multitudinea variantelor de influenta termica a acestora. Se detaseaza in special relieful (in principal prin altitudine, expozitia si panta versantilor, morfologie), dar si alti factori ca vegetatia, solurile, gradul de umezire, stratul de zapada. In conditiile amplificarii influentei antropice si acest factor trebuie luat in consideratie.

Pentru comparabilitatea termica a diferitelor teritorii se utilizeaza metoda aducerii temperaturii la nivelul marii, utilizandu-se gradientii termici verticali specifici diferitelor arii. Sunt cele mai reprezentative pentru analiza distributiile temperaturii medii ale aerului din lunile caracteristice, iulie, respectiv ianuarie si distributia valorilor medii multianuale.

In luna ianuarie, in emisfera sudica, temperaturile medii lunare depasesc 28oC in America de Sud, in Gran Chaco; 30oC in Africa, in Kalahari si 32oC, in Marele Desert Australian. In restul emisferei, distributia izotermelor este conforma cu latitudinea, intre Ecuator si latitudinea de 40o, tarmurile estice fiind mai calde. In emisfera sudica, in vara australa, distributia izotermelor este conforma cu latitudinea, in centrul Antarcticii inregistrandu-se valori medii foarte scazute, asemanatoare celor din nord-estul Asiei.

In emisfera nordica, izoterma de 0oC are un traseu foarte sinuos, coborand mult spre sud pe tarmurile rasaritene si in ariile centrale ale marilor continente si urcand la latitudini mari, pe tarmurile apusene. Traseul ei se situeaza pe aliniamentul fluviului Huang-He, Podisul Tibet, sudul Kazahstanului, Caucaz, Marea Neagra, Prebalcani, Bazinul Vienei, Alpi, Alsacia, Rin, Danemarca, Capul Nord, traverseaza spre sud-vest Atlanticul, pana la Capul Hatteras, confluenta Missouri-Mississippi, versantul vestic al Muntilor Stancosi, Insulele Aleutine, Insula Hokkaido, nordul Coreii. In Europa de Vest, izoterma de – 2oC are directia nord-sud, cele de – 4oC, si – 6oC, au in Europa Centrala si de Nord, directia de la nordvest spre sud-est, izotermele  de – 8oC si – 10oC, directia vest – nord-vest – est – sud-est, in Europa de est, marcand distantele mari pana la care ajung in interiorul continentului influentele curentului Golfului.

Valorile medii extreme sunt in Europa de – 12oC, in Gibraltar si de -24oC, in nordul Muntilor Urali. Influenta curentului Golfului este prezenta pe intreg tarmul vestic al Europei. Astfel, la aceeasi latitudine, media lunii ianuarie este de – 4oC la Suceava si de 6oC in Peninsula Bretagne.

About Admin

One thought on “Repartitia geografica a temperaturii aerului

Comments are closed.