Organizatia Mondiala a Meteorologiei (O.M.M.) este o agentie specializata a Oranizatiei Natiunilor Unite. Organizatia Mondiala a Meteorologiei reprezinta vocea autorizata a sistemului Natiunilor Unite cu privire la starea si comportamentul atmosferei Pamantului, a interactiunii sale cu oceanele, clima pe care o produce si distribuirea resurselor globale de apa.
O.M.M. are in componenta sa incepand cu data de 24 ianuarie 2007 188 de state si teritorii membre. Aceasta organizatie provine din Organizatia Meteorologica Internationala, fondata in 18731. Recunoscuta in 1950, O.M.M. devine in 1951 agentie specializata a Natiunilor Unite pentru meteorologie (vreme si climat), hidrologie operationala si stiintele geofizice inrudite.
Deoarece vremea, clima si ciclul apei nu cunosc granite, este esentiala cooperarea internationala la scara globala atat pentru dezvoltarea meteorologiei si a hidrologiei operationale, cat si pentru culegerea beneficiilor ce decurg din aplicarea lor. Organizatia Mondiala a Meteorologiei ofera cadrul pentru o asemenea cooperare internationala.
De la recunoasterea sa, Organizatia Mondiala a Meteorologiei a jucat un rol unic si puternic contribuind la siguranta si bunastarea umanitatii. Sub conducerea O.M.M. si in cadrul programelor sale, Serviciile Nationale de Meteorologie si Hidrologie contribuie substantial la protejarea vietii si proprietatii in cazul dezastrelor naturale, la protejarea mediului si la dezvoltarea economica si sociala a tuturor sectoarelor societatii in domenii precum siguranta alimentatiei, resurselor de apa si transport.
O.M.M. promoveaza cooperarea pentru stabilirea unor retele de observatii meteorologice, climatologice, hidrologice si geofizice, precum si schimbul, procesarea si standardizarea datelor asemanatoare si, asista la transferul interstatal de tehnologie si cercetare. Organizatia Mondiala a Meteorologiei sprijina si coordoneaza colaborarea dintre membrii Serviciilor Nationale de Meteorologie si Hidrologie si transmite mai departe informatiile meteorologice serviciilor publice pentru vreme, agricultura, aviatie, transport, mediu, incercand pe de parte sa rezolve problemele legate de apa, iar pe de alta parte sa prognozeze producerea si sa reduca impactului dezastrelor naturale (in special al celor de natura meteorologica).