orase-fantoma

Orase fantoma

Datorita strazilor lor tacute, cladirilor abandonate, a caselor parasite dar si a locurilor de munca, exista orase abandonate care pur si simplu continua sa atraga atentia oamenilor, deoarece ofera o vedere bantuita in viata comunitatilor care erau odata infloritoare. Iata care sunt cele mai cunoscute orase abandonate din lume.

Orase parasite

St. Elmo, Colorado- odata un oras minier in plina expansiune, acest oras se intindea de-a lungul liniei care trecea prin centrul Colorado. Cu toate acestea, St. Elmo a fost abandonat atunci cand calea ferata a fost inchisa in anul 1922. Multe dintre cladirile de aici- printre care si magazine, case si biserici- au ramas intacte, pline inca de bunurile fostilor rezidenti care au locuit aici. Din cauza ca se afla in Gunnison National Forest, exista numeroase trasee care permit turistilor sa ajunga aici fara prea mari dificultati.

Chaco Canyon, New Mexico- civilizatia Chaco a prosperat in jurul anilor 800 si pana 1100 d. Hr. In timpul acestei perioade, canionul a servit ca un centru ceremonial, civic dar si comercial. Rezidentii au construit o multime de locuinte si structuri ceremoniale circulare- numite kivas- din noroi, gresie si lemn, iar multe dintre acestea inca se afla in stare excelenta si in ziua de azi. Pentru cei care isi doresc sa ajunga aici, exista un drum de 19 kilometri care face legatura cu orasul abandonat.

Kayakoy, Anatolia, Turcia- cand razboiul greco-turc a luat sfarsit in anul 1923, mai mult de un milion de greci care traiau in Turcia au fost repatriati in tara lor, iar Kayakoy- un oras grecesc cu aproape 2000 de rezidenti din vestul Turciei a fost abandonat. Ceea ce a mai ramas in sat- printre care sute de case distruse si doua biserici grecesti ortodoxe- sunt conservate ca si monumente istorice de o importanta majora. Cei doritori care vor sa vada acest loc parasit, se pot caza la Fethiye, la aproape 4 kilometri de Kayakoy, cel mai apropiat oras de cel abandonat.

About Admin