Muzica poate fi o experienta de transformare, mai ales pentru creierul tau. Creierul muzicienilor raspunde mult mai simetric atunci cand acestia aleg sa asculte muzica pe care o produc, efectului fiind influentat de catre instrumentul la care se canta.
Oamenii care invata sa cante la un anumit instrument muzical se pot astepta ca, creierul lor sa isi schimbe functia si structura. De exemplu, atunci cand cineva invata sa cante o piesa muzicala la pian, o parte a creierului acestuia- care reprezinta miscarile degetelor- devine mai mare. De asemenea, muzicienii sunt mai buni la identificarea sunetelor de vorbire- studiile de imagistica a creierului sugereaza ca acest lucru se datoareaza din cauza faptului ca raspunsul creierului este mai puternic si astfel raspunde mai bine in fata sunetului.
Alte studii au descoperit ca banda de tesut care conecteaza emisfera stanga de cea dreapta a creierului este, de asemenea, mai mare la muzicieni decat la oamenii normali. Oare acest lucru inseamna ca muzicienii comunica mai bine intre ei decat o fac cei non-muzicieni?
Muzicienii au creierul mai puternic
Pentru a descoperi acest lucru, Iballa Burunat de la Universitatea Jyvaskyla din Finlanda impreuna cu echipa sa de cercetatori, au folosit un scanner RMN pentru a analiza creierele a 18 muzicieni si a 18 persoane amatoare de muzica. Muzicienii profesionisti- care aveau si licenta in muzica- au fost descrisi de violonisti, violoncelisti, clapari si cei care canta la trombon.
In timp ce creierul lor era scanat, toti participantii la studiu au cantat trei tipuri diferite de muzica: rock, tango si clasica. Burunat a inregistrat raspunsul paarticipantilor la muzica si a folosit un software pentru a compara activitatea din emisfera stanga si cea dreapta a fiecarei persoane in parte. Ei bine, in cazul muzicienilor profesionisti, legatura dintre cele doua emisfere a fost mai puternica. De asemenea, echipa de oameni de stiinta au observat ca, creierele muzicienilor pare a fi mai simetrice cand acestia ascultau propria lor muzica.