Neptun - Olimp

Litoralul romanesc: Neptun – Olimp si rivalitatea cu Mamaia

Statiunile Neptun si Olimp sunt doua dintre cele mai cunoscute statiuni ale litoralului romanesc. Acestea apartin, administrativ vorbind, de municipiul Mangalia, fiind considerate cartiere sau sate ale acestuia; distanta intre statiuni si Mangalia este de sase kilometri. Fiind foarte asemanatoare, impunand aceleasi standarde de calitate, avand o oferta turistica similara si fiind atat de apropiate, cu timpul, au inceput sa fie tratate la un loc, ca fiind o statiune de sine statatoare: Neptun – Olimp.

In continuare, statiunea continua sa fie considerata una dintre cele mai frumoase, scumpe si cautate ale litoralului romanesc; pe de alta parte, vremurile de glorie ale acestei zone par sa fi apus, multi turisti plangandu-se de calitatea infrastructurii si a serviciilor – dupa cum am citit intr-un interviu luati unor turisti din Neptun acum cativa ani, unul dintre acestia a declarat ca un angajat i-a spus, la un moment dat: „Vrei fite? Du-te la Mamaia!” (sau ceva similar, oricum). Intr-adevar, desi Neptun era considerata candva ca fiind „perla litoralului romanesc”, in ultimii ani, investitiile au fost mai mici aici, Mamaia acaparand statiunile. Desi viata de noapte nu lipseste cu desavarsire, ca in Cap Aurora, nici nu este destul de bogata, ca in Mamaia, cat sa atraga turisti destui. De asemenea, avand o reputatie de statiune scumpa, Neptun – Olimp nu reuseste sa atraga persoane cu venituri mici, care prefera alte statiuni, mai ieftine.

Plaja din Neptun este invecinata la sud cu cea din Jupiter, iar la nord cu cea din Olimp, insa acestea nu comunica intre ele, ca urmare a prezentei vilelor de Protocol ale familiei Ceausescu, ridicate in trecut in zona. Plaja are o latime care variaza de la 30 la 100 de metri. Portiunea cea mai cunoscuta de plaja este „La Steaguri” si este (sau a fost) considerata cea mai buna plaja de pe intreg litoralul tarii noastre.

Plaja din Olimp este lata in partea nordica, in zona Complexului Amifeatru – Panoramic – Belvedere si prezinta cateva golfuri mici, in timp ce partea sudica este mai ingusta si marginita de o faleza inalta.

About Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.