Industria alimentara valorifica baza de materii prime agricole – cereale, plante tehnice, legume si zarzavaturi, fructe, produse animale, peste, vanat etc.
Prezenta intreprinderilor industriale intr-o zona sau alta este justificata, in principal, de modul de asigurare cu materii prime. La acestea se adauga unele particularitati ale productiei, respectiv periodicitatea consumului, perisabilitatea unor produse de consum zilnic, perisabilitatea materiilor prime in general.
Pentru fabricile de zahar, conserve de legume si fructe, ulei, unt si branzeturi fermentate, lapte praf, spirt si bauturi alcoolice, amidon, glucoza, dextrina si alte produse, materia prima reprezinta un volum mai mare de transport si un grad mai ridicat de perisabilitate, de aceea criteriul principal de amplasare il constituie nu numai asezarea avantajoasa fata de zonele de productie a materiilor prime, ci si asezarea fata de caile de transport.
Pentru alte fabrici, ca cele de bere, produse de morarit si panificatie, centre de depozitare si imbuteliere a vinului, de bauturi racoritoare, pentru care produsele finite reprezinta un volum mai mare de transport, comparativ cu cel al materiilor prime sau pentru alte produse perisabile de consum zilnic, cum sunt produsele lactate proaspete, carnea etc., criteriul determinant il constituie asezarea in centrele sau in zonele de mare consum.
Industria moraritului si panificatiei foloseste ca materii prime produsele cerealiere, de aceea intreprinderile sunt localizate, in special, in zonele agricole, precum si in marile centre de consum.
Pentru productia de paste fainoase si biscuiti sunt cunoscute indeosebi orasele: Constanta, lasi, Timisoara, Bucuresti, Braila, Sibiu si Cluj-Napoca.
Amplasarea fabricilor de zahar este conditionata de zonele de cultura a materiei prime (sfecla de zahar), deoarece produsul este perisabil si trebuie prelucrat intr-un timp scurt.
Cele mai vechi fabrici de zahar dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea (Sascut, Chitila, Bod, Targu Mures, Roman), la care s-au adaugat, la inceputul secolului al XX-lea si alte unitati (Arad, Timisoara). Produsele zaharoase se realizeaza in unitatile specializate de la Bucuresti, Brasov, Sibiu, Timisoara, Iasi etc.
Industria uleiurilor vegetale este reprezentata prin unitati raspandite mai ales in zonele de sud si est ale tarii, in care floarea soarelui are conditii bune de cultura. Principalele fabrici sunt amplasate la lasi, Galati, Buzau, Slobozia, Urziceni, Constanta, Bucuresti – Bragadiru, Craiova (Podari), Oradea, Carei, Timisoara.
Productia conservelor de legume este obtinuta in unitatile amplasate in principalele bazine legumicole.