Incalzirea globala

Incalzirea globala: pro si contra

Cam in perioada in care uraganul Katrina a lovit America, lumea a inceput sa vorbeasca despre cum incalzirea globala ne va oferi mai multe uragane pe tava. Ideea este ca uraganele sunt rezultatul a energiei calde care este eliberata din ocean, asa ca oceane mai calde inseamna mai multe uragane. Pare sa aiba sens.

Totusi, un studiu recent sugereaza exact opusul, cativa oceanografi sugerand ca mai putine uragane au lovit coasta Statele Unite in perioada in care am observat ca oceanele s-au incalzit. Cred ca si stiu de ce: se pare ca temperaturile mai calde maresc diferenta din viteza vantului si directia acestuia, lucru care intrerupe furtunile care se formeaza in Atlantic, inainte ca acestea sa se indrepte catre Florida. Toata lumea sa-si ceara scuze incalzirii globale!

Pe de alta parte, vor exista mai putine uragane, insa acestea vor fi mai puternice. E ca un fel de selectie naturala ciclonica. Specialistii se asteapta ca puterea furtunilor sa creasca cu 11%, lucru care nu suna foarte incredibil, pana ne dam seama ca asta inseamna o crestere de 60% in stricaciuni.

Un avantaj mai este si faptul ca toata lumea se teme pentru viitorul padurilor tropicale, din moment ce o taiem la fel de repede pe cat putem sa pornim un fierastrau electric. In plus, pe masura ce incalzirea schimba tiparul ploilor, ducandu-le mai departe de Ecuator, cercetatorii se tem de mult ca padurea ecuatoriala se va usca si va muri. Dar, se pare ca padurea se poate descurca si singura. Si prin „se descurca singura” nu ma refer sa cada la pamant ca sa faca loc pentru un McDonald’s.

Temperaturile ridicate si nitrogenul ridicat cazut din ploaia acida au fost bune pentru vegetatia din padurile tropicale. Si, ciudat, dar, padurile acestea par sa se descurce mai bine fara prea multa ploaie. Teoria sustine ca mai putina ploaie inseamna mai putin cer noros, si se pare ca ceea ce plantele pierd in apa, castiga prin lumina directa a soarelui.

Pe de alta parte, asta ar putea insemna ca pur si simplu o vom taie mai repede. Oamenii au taiat deja 20% din padurea tropicala pentru a face agricultura. Incalzirea globala ar putea face ca padurile sa-si revina mai repede, iar omenirea sa ia asta ca pe o provocare.

About Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.