Extragerea petrolului

Extractia petrolului in Romania

Denumirea de „petrol” deriva din latinescul „oleum petrae” (ulei de piatra). In limba romana se foloseste si denumirea de „titei” – petrol brut sau de „pacura”, care semnifica, de regula, reziduurile rezultate din distilarea petrolului. Este de asemenea cunoscuta si denumirea de „catran”, data titeiului de la suprafata, din gropi sau extras cu ajutorul sondelor primitive.
Folosirea titeiului are in Romania o existenta straveche, fiind atestata documentar inca din secolele XV-XVIII, atat intr-o serie de acte domnesti (danii ale unor sate cu gropi de titei catre manastiri, zapise etc.), cat si prin insemnarile unor calatori straini sau scrierile unor romani.
Exploatarea si prelucrarea industriala a petrolului a inceput la mijlocul secolului al XIX-lea. In aceasta perioada (1857-1858) s-a construit o rafinarie de titei (la Rafov, langa Ploiesti), iar mai tarziu (1866) o sonda mecanica la Mosoare (judetul Bacau).
Bucuresti-ul a fost primul oras din lume iluminat cu kerosen. Dupa 1857, Romania este principala tara producatoare de titei din lume. Productia de titei a crescut intr-un ritm lent, ajungand la sfarsitul secolului al XIX-lea la 100 000 tone. Trecerea la generalizarea extractiei cu sonde mecanice (1900-1910) a contribuit la cresterea productiei anuale (1,5 mil. tone, in 1915).
La inceputul secolului al XX-lea, capitalul din industria petroliera romana apartinea grupurilor anglo-olandeze (47,9%), germane (27,3%), franco-belgiene (8,6%, americane (6,2%), italiene (1,9%), si capitalului romanesc intr-o proportie redusa (8,1%). In 1935, cateva mari societati straine (Astra, Steaua Romana, Concordia si Romano-Americana) detineau 70,7% din totalul extractiei de titei, acest procent ajungand la peste 85 % in anul 1943.
Cea mai insemnata productie de petrol s-a inregistrat in anul 1974 (14, 7 milioane tone), 9,2 mil. tone in 1989 si 6,1 mil. t, in 2002
Pe teritoriul Romaniei sunt cunoscute zone de exploatare a petrolului cu vechime contemporana marilor exploatari din America (Texas) si Asia (Baku). Principalele zone de exploatare a petrolului sunt: Subcarpatii Moldovei, Podisul Getic, Subcarpatii dintre Dambovita si Jiu, Subcarpatii dintre Valea Ramnicului Sarat si Valea Dambovitei, Campia Romana, Dealurile si Campia de Vest.

About Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.