Ani de zile am fost informati ca zaharul nu este bun pentru organismul nostru – ne ingrasa, favorizeaza aparitia cariilor si duce la boli cardiace atunci este folosit excesiv. In prezent, un studiu arata si dovedeste ca nivelul crescut de zahar poate avea un efect negativ asupra creierului si in special asupra functiilor cognitive.
Cantitatile mici de zahar nu reprezinta o amenintare mare insa, in schimb, problema aapare atunci cand se mananca zahar in excesivitat, care se gaseste in diferite forme din mancarea noastra zilnica.
Toate mancarurile dulci care ne place sa le mancam si le gasim sub forma de glucoza, fructoza, miere – toate acestea sunt deghizate in aproximativ 74 de alimente impachetate din supermaketuri. Cu toate ca Organizatia Internationala De Sanatate recomanda ca 5% din aportul nostru caloric de zi cu zi ar trebui sa fie din zahar, dieta americanilor este compusa dintr-un procentaj mai mult decat dublu decat, avand un aport caloric de 13%.
Atunci cand o persoana mananca zahar, isi activeaza papilele gustative, ca la orice fel de mancare. Semnalele sunt transmise mai apoi catre creier, unde se intalneste sistemul de recompensare, astfel ca se elimina hormoni precum cei care elibereaza dopamina.
Zaharul activeaza sistemul de recompensa din creier
In timp ce stimularea sistemul de recompensare a creierului cu o bucata de ciocolata este inofensiva, daca sistemul de recompensare a creierului este activat prea frecvent atunci incep sa apara probleme mai grave.
Doctorul neurolog, Jordan Gaines Lewis, sustine ca „aceste portii de zahar in plus sunt adaugate si necunoscute de catre multi dintre noi, si uite asa devenim dependenti. Ca si dependenta de droguri – dependenta de nicotina, cocaina si heroina – aceasta ia comanda sistemul de recompensare a creierului, facandu-ne astfel dependenti”. De fapt, studiile au aratat ca, creierul copiilor care sufera de obezitate, actioneaza diferit cand mananca, dand nastere unui nivel ridicat de recompensare prin alimentatie. Aceasta sugereaza ca, circuitul de recompensare transmis de catre creier poate conduce la aparitia dependentei pe viata in fata zaharului.