Chiar daca echipa este formata din angajati veniti cu diferite moduri de lucru, odata angajati, acestia vin si cu alte aspecte ce tin de cultura lor. Faptul ca acestia se afla in echipa pentru a munci nu inseamna ca trebuie sa neglijam alte aspecte ale lor, cum ar fi religia si traditiile lor. De aceea, pentru un mediu bun de lucru, trebuie sa tinem cont si de aceste lucruri importante. Locul de munca nu se rezuma doar la ceea ce faci la serviciu, ci cuprinde si momente de pauza in care colegii socializeaza, glumesc si impartasesc ganduri si nevoi. De aceea, in cazul unui mediu multicultural, fiecare membru al echipei trebuie sa stie cate ceva despre celalalt pentru a nu face remarci ofensatoare sau pentru a nu deschide subiecte sensibile de discutie.
Insa, poate cel mai important aspect al cunoasterii culturii angajatului o reprezinta cerintele venite din partea managerilor sau a coordonatorilor de proiecte. Acestia trebuie sa isi cunoasca foarte bine echipa pentru a nu incalca valorile nimanui. In cadrul articolului scris de cei de la HR.com, se da exemplul unui proiect de grup care urma sa contina niste poze cu femei in costume de baie, pe plaja. Acest proiect urmarea sa includa intreaga echipa, neglijand faptul ca aceasta era compusa si din membrii musulmani care au refuzat participarea pe motivul ca acel proiect nu se afla in concordanta cu valorile lor.
Consider ca sentimentele colegilor sunt importante si trebuie luate in calcul pentru a nu ofensa pe nimeni si pentru a nu crea tensiune la locul de munca. Dar, totodata, o comunicare buna ajuta la atingerea deadline-urilor fara a pierde timp incercand sa menajezi si partea emotionala din cadrul procesului de munca. Insa, pentru a nu avea probleme de acest tip, cel mai bine ar fi sa acorzi putin timp colegului cel nou pentru a-l cunoaste si pentru a intelege care este modul lui de lucru. Avand cateva informatii de acest tip va rezulta intr-o mai buna comunicare in cadrul echipei, fara a se isca tensiuni si conflicte.
In concluzie, multiculturalismul la locul de munca ne obliga sa tinem cont de necesitatile colegilor nostri si sa ii cunoastem pentru a putea sa ii integram mai bine in echipa. Totodata, multiculturalismul pune accentul pe importanta comunicarii clare dintre coechipieri si ofera un rol in plus procesului de feedback, acela de a gasi noi tehnici de lucru.