Cascada Bigar

Ciclul evolutiv al arealului turistic

Metoda ciclului evolutiv al unui areal turistic (TALC, din engleza ”Tourism Area Life Cycle”) a fost teoretizata, fundamentata si pusa in aplicare prima data de profesorul canadian Richard W. Butler, in anul 1980.

Ulterior, aceasta metoda/model de studiu a fost folosita pe scara larga de numerosi geografi: Shaw si Williams (1994, 1997, 1998), Douglas (1997), Priestley (1998), Cooper (1989), Getz (1992), Ioannides (1992), Benedetto (1993), Harrison (1995), , Russell (2004), Pulina (2006), Bardolet (2008), Rodriguez (2008), Zhong (2008), Cole (2009, 2012), Castellani (2012), Kozak (2012), Weaver (2012), iar lista poate continua.

Modelul conceput si cristalizat de Butler are la baza conceptul de ”ciclicitate a produsului”; potrivit acestuia un produs se vinde mai greu la inceput, după care vanzarile cresc rapid, se stabilizeaza, după care descresc

Acest model poate fi aplicat si in cazul ariilor turistice : un areal recent descoperit si pus in circulatie turistica va fi vizitat de putini turisti la inceput din cauza restrictiilor create de accesibilitate si posibilitati de cazare.

Popularitatea si amenajarile turistice vor determina cresterea fluxului turistic, dar cu timpul notorietatea arealului si intensitatea fluxului vor scadea, urmand, de obicei, asa-zisul declin.

Stadiul incipient, de explorare se caracterizeaza prin fluxuri de turisti neregulate si foarte slabe ca intensitate.

Nu se poate vorbi despre un turism organizat inca, fiecare vizitator planificandu-si in mod individual sederea.

Există turisti care sunt atrasi de acest tip de turism de pionierat, care nu doresc sa beneficieze in mod deosebit de conditii de cazare cu un grad sporit de confort.

Printre alte aspecte inedite urmarite uneori se numara prezenta/vizitarea unor obiective descoperite recent, cat si un contact accentuat cu populatia locala.

In aceasta etapa impactul activitatilor turistice asupra cadrului natural/al mediului vizitat este extrem de redus, la fel cum redus este si fluxul economic pe care acestea il determina.

Definitorie pentru intreaga evolutie este etapa de implicare/initiativa propusa si de Stansfield ca pasul 2 în modelul sau evolutiv.

Aceasta implicare trebuie sa porneasca de la nivel local, ca o reactie normala a localnicilor care doresc sa-si promoveze si sa-si exploateze turistic zona, dar poate fi sprijinita si la nivel national.

Pentru ca aceasta initiativa sa aiba efectul scontat, este nevoie de o specializare a serviciilor de cazare si alimentatie, cat si o intensa promovare a produselor turistice oferite.

About Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.