„Niciun organism viu nu poate continua sa traiasca in deplinatatea facultatilor mintale in conditiile unei realitati absolute; chiar si animalele au dreptul sa viseze. Hill House este locul care se abate de la regula si care detine intunericul; a rezistat pentru 80 de ani si ar putea sa mai reziste inca alti 80. In interior, peretii cu continuat sa ramana in pozitie verticala, caramidele au ramas la fel de frumoase, podelele sunt ferme si usile au fost inchise in mod rational; linistea se intinde constat impotriva lemnului si a pietrelor din Hill House, si oricine a mers acolo, a mers singur”- Shirley Jackson, „The Haunting of Hill House”, 1959.
Dintre toate fenomenele paranormale care inconjorara Halloween-ul, o casa bantuita poate inspira o teama reala. Vrajitoare? Nu au mai fost inspaimantatoare de la Salem incoace. Zombie? Machiaj distractiv dar putin cam nerealist. Vampiri? Ar trebui sa dam vina pe stralucitorul Robert Pattinson pentru ca a facut ca aceste creaturi sa nu mai fie atat de groaznice.
Cu toate acesta, o casa bantuita poate da nastere unor fiori pe sira spinarii, chiar si in cazul celor mai convinsi sceptici. Povestile cu fantome au tendinta de a deveni neprevazute si cine esti tu ca sa nu ti se intample si tie? De asemenea, astfel de povesti au fost spuse de la o generatie la alta, astfel ca au tendita de a-si pierde incredere. In zilele noastre, Internetul face ca aceasta traditie sa fie disponibila oricui.
Stiinta incearca sa explice astfel de evenimente paranormale. Deci, daca fantomele reale nu sunt de vina pentru lucrurile care se misca singure, cine ar putea fi? Desi cercetatorii au cautat vinovati, cum ar fi campurile electrice sau infrasunetele, ultimul lucru care ar mai putea explica astfel de evenimente ciudate ar putea fi organul 3-lb, afla intre urechi.
Cautarea de fantome in sunete
O explicatie destul de plauzibila pentru casele bantuite este cea in care oamenii raspund la ceva din mediu, iar acel „ceva” este mai lumesc decat spiritele nelinistite.
Un posibil vinovat ar putea fi infrasunetele, care se afla chiar sub pragul tipic auzului uman, la 20 de hertzi. In anul 1998, un cercetator a incercat sa explice fenomenele stranii folosind aceasta teorie, numai ca a renuntat la idee in momentul in care a simtit ca ceva rece si sumbru il atinge. Cu toate acestea, voluntarii din cadrul unor experimente au fost expusi la infrasunete si au raportat ca numarul de incidente a experientelor infricosatoare a crescut foarte mult.
Este foarte greu sa definim notiunea de fantoma pur si simplu prin sunete care sunt sub pragul urechii umane. La urma urmei, oamenii care viziteaza case bantuite declara, mai tot timpul, ca simt locuri unde temperaturile coboara excesiv, asa ca experimentul cu infrasunete s-a dovedit a fi inutil.