Pisicuta

Boala zgarieturii de pisica

Boala zgarieturii de pisica este o afectiune provocata de bacteria Bartonella henselae, care se transmite la om prin inoculare: astfel, zgarietura sau muscatura pisicii pot cauza aceasta boala. O alta metoda de transmitere este prin contactul cu saliva sau secretiile animalului, la nivelul unor leziuni preexistente. Se aproximeaza ca 40% din totalul pisicilor vor fi infectate cu B. henselae la un momentat dat in viata lor.

Printre simptomele acestei afectiuni se numara: limfadenopatie locala, febra, oboseala, dureri de cap si pierderea apetitului. Cei mai afectati ganglioni sunt cei de la nivelul axilei si cei de la nivel cervical. La nivelul portii de intrare a bacteriei in organismul uman (punctul de inoculare), dupa 3-10 zile apare o papula pruriginoasa, care face crusta in cele din urma.

La persoanele cu un sistem imun competent, boala zgarieturii de pisica nu pune probleme mari, in decurs de 2-4 luni disparand spontan. In schimb, la persoanele cu un sistem imun deprimat (cum ar fi persoanele ce sufera de HIV/SIDA), aceasta infectie se manifesta prin febra persistenta insotita de bacteriemie (prezenta bacteriilor in sange) si prin angiomatoza bacilara (afecteaza vasele mici de sange din corp).

Fata de pisicile mature, pisicile mici sunt mai predispuse de a fi infectate cu B. Henselae. Multe din simpaticele animale de companie nu prezinte semne de boala, chiar daca ele sunt purtatoare ale acestei bacterii.

Ce putem face pentru a nu ne imbolnavi? Se limiteaza activitatile ce pot conduce la o muscatura sau zgarietura, inclusiv „joaca dura” cu pisicile. Daca ne-am pricopsit cu o zgarietura, aceasta se spala imediat cu sapun si apa care curge in mod continuu (ca cea de la robinet). Aceleasi reguli se aplica si pentru muscaturi. Daca observati ca o zgarietura se infecteaza, contactati-va imediat medicul. De asemenea, nu lasati pisica sa va linga, daca aveti o leziune preexistenta la nivelul tegumentului.

About Admin

One thought on “Boala zgarieturii de pisica

  1. Adevarul este ca pisicile reprezinta un animal de companie foarte interesant, dar si greu de inteles. Este foarte dificil sa intri in mintea unei feline, iar acest lucru poate fi captivant. Oricum, consider ca daca ai un pet acesta iti simte pe deplin zilele bune si rele, motiv pentru care iti va fi aproape neconditionat. Am inteles acest lucru foarte clar de cand mi-am luat si eu o pisica. De atunci inseamna foarte mult pentru mine si am grija sa o rasfat mereu cu produse de la Petshopsalon.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.