Copiii care urmeaza un tratament cu antibiotice, de obicei in cea mai mare parte a copilariei, au tendinta de a avea o greutate semnificativ mai mare decat cei care nu iau antibiotice, sustin oamenii de stiinta.
Descoperirile sugereaza ca antibioticele ar putea avea un efect negativ asupra indicelui de masa corporala (IMC)- o masura folosita adesea pentru a determina daca cineva are o greutate optima.
„Indexul masei corporale ar putea fi influentat pentru totdeauna, daca se administreaza antibiotice inca din copilarie. Datele noastre sugereaza ca, de fiecare data cand administram antibiotice copiilor nostri, acestia castiga kilograme in plus foarte rapid”- sustine autorul studiului, Brian S. Schwartz, profesor la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health.
Antibioticile si greutatea
Schwartz impreuna cu colegii sau au analizat dosarele medicale a 163.820 copii, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, care au fost pacienti la Pennsylvania’s Geisinger Health System. Acestia au examinat greutatea corporala si inaltimea- care este o modalitate folosita pentru a determina IMC- da si utilizarea de antibiotice. La varsta de 15 ani, copii care au luat antibiotice in timpul copilariei cantareau cu 3 kilograme mai mult decat cei care nu au primit tratament cu antibiotice. Aproape 21% din copiii participanti la studiu- sau aproape 30.000- au primit sapte sau mai multe de sapte prescriptii medicale cu antibiotice.
Schwartz sustine ca luarea in greutate in randul celor care iau antibiotice, probabil ca este o supraestimare. Copiii poate ca nu au fost neaparat pacienti la Spitalul Geisinger in copilarie, iar sistemul medical nu are date ale prescrierilor de antibiotice in alta parte. „In timp ce o buna parte a luarii in greutate poate fi atribuita administrarii de antibiotice pana la sfarsitul copilariei, descoperirile noastre arata ca efectele acestora cresc sansele de a avea o greutate si un IMC mai ridicat la maturitate”- sustine omul de stiinta.